83. Kasza gryczana z botwiną

Zwykły wpis

Drodzy goście wiedźmiej chatki, mam dziś dla Was smutne wieści – na jakiś czas muszę zawiesić działalność bloga. Nie wiem, czy to będzie kilka tygodni, czy może miesięcy, ale na pewno Was powiadomię, jak tylko będę mogła tu wrócić. Tymczasem korzystajcie z bazy przepisów, komentujcie, a na pożegnanie zostawiam Wam jeszcze jeden pomysł na szybkie i smaczne jedzonko ;)

IMG_1054

Ingrediencje:
* 1/2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej
* 2 garści nerkowców
* 1 spory pęczek botwiny
* 1 spora kalarepa
* 1 pęczek cebulek dymek
* 3 ząbki czosnku
* garść posiekanego koperku
* mały kawałek świeżego imbiru
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 1 łyżka sosu sojowego
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
* 1 łyżeczka mielonego kuminu
* olej, sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę ugotować na sypko. Nerkowce prażyć na suchej patelni, aż się zarumienią.
2. Młode buraczki i kalarepę pokroić w cienkie słupki, młode cebulki w talarki (zieloną część na razie odłożyć), łodyżki i liście botwiny posiekać niezbyt drobno, czosnek przecisnąć przez praskę.
3. W garnku z grubym dnem/woku rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę, przesmażyć krótko, zmniejszyć ogień, dodać czosnek, kumin i gałkę muszkatołową, smażyć, aż przyprawy uwolnią aromat (maksymalnie przez minutę).
4. Dorzucić buraczki i kalarepę, wymieszać, smażyć kilka minut. Dodać łodyżki i liście, imbir, ocet balsamiczny, sos sojowy. Wymieszać, przykryć, dusić przez jakiś czas, aż buraczki i kalarepa nieco zmiękną. Nie powinny jednak całkiem stracić chrupkości.
5. Dodać kaszę i nerkowce, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Zdjąć z ognia, dodać koperek, ponownie wymieszać. Przed podaniem posypać po wierzchu posiekaną zieloną cebulką.

Dodaj komentarz