79. Sałatka z rukwią wodną i melonem

Zwykły wpis

Trochę wiosny jesienią :) Jedliście kiedyś rukiew wodną? Jeśli nie, polecam spróbować – ciekawe doświadczenie, bo „wodna” mówi nie tylko o tym, gdzie można tę roślinę znaleźć, ale i trochę o smaku.

IMG_4145

Ingrediencje:
* 100 g rukwi wodnej
* ćwiartka melona miodowego
* 2 ogórki gruntowe (lub 1 nieduży szklarniowy)
* 4-5 rzodkiewek
* 4 cebulki dymki (+ zielona część z jednej)
* garść ulubionych kiełków (najlepiej, gdyby nie były zbyt drobne)
* garść migdałów w płatkach
* 1,5 łyżki syropu z agawy lub miodu
* 3 łyżki oleju z orzechów włoskich
* 1 łyżka octu jabłkowego lub z białego wina
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

1. Listki rukwi poodrywać od łodyżek, melona obrać, wypestkować i pokroić w kostkę, rzodkiewki – w ćwiartki, ogórka obrać, pokroić w grube ćwierćplasterki, wrzucić na sitko, postawić na talerzyku/w misce (puści trochę soku) osolić i odstawić na chwilę, dymki drobno pokroić, podobnie zieloną cebulkę, kiełki dokładnie umyć i osuszyć Migdały podprażyć na suchej patelni, aż się zrumienią.
2. Do małego słoiczka wlać olej, ocet, syrop z agawy/miód, wsypać pieprz, zakręcić i wytrząść porządnie, aż wszystkie składniki się połączą, a sos zyska jednolitą, kremową konsystencję.
3. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki (oprócz migdałów), na koniec polać sosem, posypać z wierzchu migdałami. I… smacznego ;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s