82. Muffiny owsiane w dwóch wersjach

Zwykły wpis

Do przepisów na muffinki mam stosunek cokolwiek kompulsywny – kiedy znajdę taki, który mi pasuje, przez jakiś czas korzystam tylko z niego, zmieniając wariacje smakowe. W wersji niewegańskiej najczęściej wykorzystywaną przeze mnie recepturą jest ta, za to jeśli idzie o muffinki wegańskie, spodobały mi się owsiane podpatrzone na EatGreen. Mam dziś dla Was dwa warianty smakowe ;)

IMG_0924

Bananowo-czekoladowe – ingrediencje:
* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej (typ 450-550)
* 1 szklanka płatków owsianych
* 1 szklanka mleka roślinnego (świetnie sprawdza się sojowe waniliowe)
* 1/3 szklanki oleju
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 3 banany rozgniecione widelcem na papkę
* 3 kopiaste łyżki masła orzechowego
* 130-150 g ciemnej czekolady
* 1 płaska łyżeczka cynamonu

Dyniowo-korzenne – ingrediencje:
* 2 szklanki mąki pszennej (typ 450-550)
* 1 szklanka płatków owsianych
* 1 szklanka mleka roślinnego (świetnie sprawdza się sojowe waniliowe)
* 1/3 szklanki oleju
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
* 1 szklanka puree z dyni
* 1/3 szklanki cukru trzcinowego
* 2/3 szklanki orzechów włoskich
* 2 łyżeczki cynamonu
* 1 łyżeczka kardamonu
* 1/3 łyżeczki mielonych goździków

Przygotowanie:
1. Nastawić piekarnik na 180 stopni z grzaniem dolnym i termoobiegiem (bez górnego!).
2. W dużej misce wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, cukier (w przypadku dyniowych), pokrojoną w drobną kostkę czekoladę (w przypadku bananowych), posiekane orzechy (w przypadku dyniowych).
3. Do drugiej miski wlać mleko roślinne, olej, puree z bananów/dyni, dodać masło orzechowe (w przypadku bananowych) i wszystko energicznie mieszać ręczną trzepaczką, aż składniki mniej więcej się połączą.
4. Mokre składniki wlać do suchych, wymieszać dokładnie łyżką. Gotowe ciasto nakładać do foremek (powinno tego wystarczyć na 12 sztuk), udekorować z wierzchu ulubionymi orzechami, wstawić do piekarnika, piec 25 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s