76. Gazpacho

Zwykły wpis

Ach, ten polski klimat. W momencie, kiedy na targowiskach pojawiają się najsmaczniejsze pomidory, jak na złość temperatury lecą na łeb, na szyję, a aura robi się coraz bardziej jesienna. I jak tu się cieszyć najpyszniejszym, bo zrobionym z najbardziej pełnych słońca i smaku pomidorów słynnym andaluzyjskim gazpacho? Wyjścia są dwa – można sobie przedłużyć lato wyprawą do Hiszpanii… albo przygotować chłodnik zupełnie nie zwracając uwagi na to, jaka temperatura panuje za oknem. Nie ukrywam, że sama bym chętnie skorzystała z pierwszej opcji, ale gdy się nie ma, co się lubi, można przynajmniej mieć pyszną zupę ;)
Teoretycznie do „kanonicznego” gazpacho powinno się dodać trochę jasnego pieczywa i zmiksować je z pozostałymi składnikami. W przepisach pojawia się też raczej ocet z czerwonego, nie białego wina. Ale wiadomo, jak to jest z tradycyjnymi recepturami – ile kucharek, tyle wersji, czują się więc rozgrzeszona, wprowadzając drobne zmiany ;)

gazpacho

Ingrediencje:
* 2 kg dojrzałych, słodkich pomidorów
* 6 ogórków gruntowych lub 1,5 szklarniowego
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 1 mała czerwona cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 2 łyżki soku z limonki
* 1 łyżka octu z białego wina
* 6 łyżek oliwy (+ kilka chlustów do dekoracji)
* duża szczypta mielonego chili lub kawałek świeżej papryczki
* garść świeżych ziół (u mnie bazylia i kolendra)
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Pomidory dokładnie umyć, ponacinać od spodu, umieścić w dużym naczyniu, zalać wrzątkiem i zostawić na kilka minut, aż skórka zacznie odchodzić. Następnie odcedzić i pozostawić do wystygnięcia.
2. Cebulę posiekać, czosnek pokroić w cienkie plasterki lub przecisnąć przez praskę, chili (jeśli używacie świeżego) pokroić w drobną kosteczkę. 4 ogórki gruntowe/1 szklarniowego umyć, obrać i pokroić w kostkę. Pozostałe ogórki na razie odłożyć, posłużą do dekoracji. W podobnym celu odłożyć też na bok po połówce z każdej z papryk. Drugą połówkę pokroić w kostkę.
3. Wystudzone pomidory obrać. Przygotować dużą miskę i sitko z drobnymi oczkami. Sitko umieścić nad miską i w nim kroić pomidory w kostkę w taki sposób, by pozbyć się pestek, ale zachować w misce wyciekający sok.
4. Do pokrojonych warzyw dodać sok z limonki, ocet, mielone chili i 3 łyżki oliwy. Zmiksować za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego. Mniej więcej w połowie miksowania dolać pozostałą część oliwy. Cały proces można uznać za zakończony, kiedy zupa osiągnie jednolitą, gładką konsystencję, bez widocznych kawałków warzyw. Doprawić solą i pieprzem w zależności od upodobań.
5. Schłodzić w lodówce (mniej więcej 2 godziny). Pozostawione ogórki obrać i pokroić w drobną kosteczkę, podobnie postąpić z papryką (oczywiście dotyczy to krojenia, nie obierania ;)). Schłodzoną zupę rozlać do głębokich talerzy, na środku każdej porcji umieścić kupkę wymieszanych ogórkowych i paprykowych kosteczek oraz garstkę grubo posiekanych ziół, skropić z wierzchu łyżeczką oliwy. Wcinać ze smakiem i cieszyć się latem i słońcem, niezależnie od rzeczywistej aury pogodowej ;)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s