73. Tabbouleh z granatem

Zwykły wpis

Głównymi składnikami tej popularnej w kuchni arabskiej sałatki, oprócz kaszy bulgur (którą czasem zastępuje się kuskusem) i aromatycznej zieleniny, są zazwyczaj pomidory, cebula i ogórki, często też pojawia się czerwona papryka. Mnie jednak jakiś czas temu urzekła wariacja, w której część warzyw zastąpionych zostaje pestkami granatu. Ta wersja, jeśli to w ogóle możliwe, jest jeszcze bardziej orzeźwiająca i świeża.

Choć oczywiście sałatki najlepiej jeść od razu po przygotowaniu, gdyż ich przechowywanie powoduje utratę cennych składników odżywczych, ale powiem Wam w sekrecie, że tabbouleh najlepsza jest po nocy spędzonej w lodówce. Oczywiście jedno drugiego nie wyklucza i można część zjeść na świeżo, dla zdrowia, a drugą następnego dnia, dla przyjemności ;)

zdjęcie

Ingrediencje:
* 1 szklanka kaszy bulgur (można zastąpić kuskusem)
* 1 duży granat
* 3-4 dojrzałe pomidory
* 1 mała czerwona cebula
* skórka starta z połówki cytryny
* duża garść świeżej mięty
* ewentualnie garść natki pietruszki
* 2 łyżki soku z limonki
* 2 łyżki oliwy z oliwek
* 1 ząbek czosnku
* świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Kaszę zalać wrzątkiem do wysokości ok. 1,5 cm (1 czm w przypadku kuskusu) powyżej jej poziomu, przykryć i odstawić na 15-20 minut, aż zmięknie. Po upływie tego czasu odcedzić, jeśli nie wchłonie całej wody (kuskusu to raczej nie dotyczy). Ostudzić.
2. Z granatu wydobyć wszystkie pestki, pomidora i cebulę pokroić w drobną kosteczkę (kawałki pomidora powinny być mniej więcej wielkości ziaren granatu).
3. Do małego słoiczka wlać oliwę i sok z limonki, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pieprz, zakręcić i energicznie wytrząść, aż wszystko się dokładnie wymiesza.
4. Do dużej miski wsypać bulgur, wrzucić pokrojone warzywa (pomidory wraz z pestkami i sokiem), skórkę z cytryny, grubo posiekaną miętę i pietruszkę (ogólnie zieleniny powinno być więcej, niż na zdjęciu), wlać sos i wszystko dokładnie wymieszać.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s