72. Botwinka na winie z serem feta

Zwykły wpis

Kiedy mam ochotę na botwinkę (a wiosną i latem zdarza się to wcale często), zazwyczaj nie kombinuję i sięgam po klasyczny przepis, bo ta zupa nie znudzi mi się chyba nigdy. Ale przywiązanie do sprawdzonych receptur rzadko bywa u mnie silniejsze, niż chęć eksperymentowania i poszukiwania nowych ciekawych połączeń smakowym, więc pewnego razu w botwince zamiast jajka wylądował ser feta, a przy okazji okazało się, że i białe wino się z tą prostą zupą doskonale komponuje.

botwinka_z_feta

Ingrediencje:
* 1 pęczek botwiny (z dorodnymi buraczkami)
* 2-3 średnie buraki
* kilka (w sumie ok. pół kilograma) młodych ziemniaków
* 3-4 ząbki czosnku
* 1,5 l bulionu
* pół szklanki wytrawnego białego wina
* mały kubek śmietany 12 lub 18%
* kostka (ok. 250 g) sera feta
* pół pęczka koperku
* oliwa/olej do smażenia
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w plasterki (lub w półplasterki w przypadku dużych bulw), podobnie buraki. Łodyżki botwiny pokroić w ok. centymetrowe kawałki, liście – w kostkę (niekoniecznie regularną).
2. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę/olej, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ziemniaki, posolić i smażyć przez ok. 5 minut, bardzo często mieszając (bardzo lubią przywierać). Następnie dodać buraki, wymieszać, smażyć kolejne 3-4 minuty, pamiętając o mieszaniu. Po upływie tego czasu dorzucić łodyżki, wlać wino i odparować mniej więcej połowę jego objętości.
3. Wlać bulion, zagotować, zmniejszyć ogień, dodać liście botwiny i gotować, aż ziemniaki i buraki zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i posiekany koperek. Połowę przygotowanej porcji sera feta rozkruszyć, dodać do zupy i wymieszać. Drugą połowę pokroić w kostkę i odłożyć. Doprawić do smaku pieprzem i solą.
Każdą porcję zupy podawać z kilkoma kostkami sera.

Przepis inspirowany recepturą podpatrzoną na Kwestii Smaku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s