69. Tarta z botwiną i kozim serem

Zwykły wpis

Sezon botwinowy rozpoczął się w wiedźmiej kuchni, jak tylko na targowisku pojawiły się pierwsze pęczki, z mikroskopijnymi jeszcze buraczkami w niewspółmiernie wysokiej do ich rozmiarów cenie :P Na pierwszy ogień poszły oczywiście zupy: tradycyjna oraz nieco zmodyfikowana, z serem feta, na białym winie (przepis pojawi się wkrótce), ale w międzyczasie przydarzyła mi się też botwinowa tarta, do której z miejsca zapałałam miłością przeogromną, bo nie pamiętam, bym kiedykolwiek jadła lepszą niesłodką tartę.

W przepisie mój ulubiony kruchy, pełnoziarnisty spód, ale zapewne równie smaczna będzie na jasnym cieście. Być może sprawdzi się też wersja dla leniwych – gotowe ciasto francuskie. Eksperymentujcie ;)

tarta_botwinkowa

Przepis na ciasto znajdziecie tutaj.

Ingrediencje – nadzienie:
* 1 pęczek botwiny
* 120 g wyrazistego koziego sera (długo dojrzewającego lub pleśniowego)
* 3 ząbki czosnku
* 2-3 łyżki masła
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
* spora szczypta kuminu (kminu rzymskiego)
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

Ingrediencje – sos wypełniacz:
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* 5 łyżek śmietany 18%
* 3 jajka
* pół pęczka grubo posiekanego koperku
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Botwinę dokładnie umyć, buraczki obrać i pokroić w cienkie słupki, łodygi w ok. półcentymetrowe kawałki, a liście grubo posiekać.
2. Na dużej patelni/w garnku z grubym dnem rozpuścić masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zmniejszyć ogień i smażyć przez minutę, następnie dorzucić gałkę muszkatołową, kumin i buraczki. Przykryć, smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Po upływie tego czasu dodać łodygi oraz ocet balsamiczny i ponownie smażyć przez 5 minut, pamiętając o mieszaniu. Dorzucić liście i smażyć wszystko razem jeszcze 3-4 minuty. Doprawić solą i pieprzem, odstawić do wystygnięcia.
3. Wszystkie składniki na sos wypełniacz dokładnie rozmieszać w dużej misce.
4. Na lekko podpieczonym i przestudzonym cieście ułożyć botwinę, pokrojony w sporą kostkę kozi ser, wszystko równomiernie zalać sosem. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (góra+dół+termoobieg) i piec przez 25-30 minut, aż wierzch zrumieni się i stężeje.

Pomysł na botwinowe nadzienie pochodzi z White Plate.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s