67. Kompot rabarbarowo-truskawkowy z wanilią

Zwykły wpis

Lubię korzystać z sezonowych produktów. Nawet jeśli bywają problematyczne, a rabarbar bardzo lubi taki właśnie być – włóknisty, jeśli obróbka cieplna pójdzie nie tak, jak zaplanowaliśmy, to znów nieprzyjemnie mazisty, kiedy się rozgotuje, a przede wszystkim kwaśno-cierpki, jeśli się go odpowiednio nie dosłodzi. Najprostszym rozwiązaniem wydaje się więc… wydobycie smaku rabarbaru bez konieczności konsumowania samych łodyg i połączenie go np. ze słodkimi truskawkami ;)

A tym, którym struktura rabarbarowych łodyg nie przeszkadza, polecam ubiegłoroczny przepis na ciasto.

kompot

Ingrediencie:
* 500 g (5-6 łodyg) rabarbaru
* 250 g truskawek
* 1 laska wanilii
* skórka z 1/2 cytryny
* cukier trzcinowy
* 3 l wody

Przygotowanie:
1. Rabarbar dokładnie wyszorować, obrać w miejscach, w których na skórce widoczne są jakiekolwiek uszkodzenia i przebarwienia, pokroić na centymetrowej (mniej więcej) grubości kawałki. Truskawki dokładnie umyć, odciąć szypułki.
2. Do dużego garnka z grubym dnem wsypać ok. 6 łyżek cukru (tyle, by dno było w całości pokryte niezbyt grubą warstwą), wstawić na mały ogień i stopniowo go zwiększać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Wrzucić rabarbar, wymieszać z karmelem, który pewnie początkowo zbije się w grudki i podgrzewać, często mieszając, aż na powrót się rozpuści, a rabarbar nieco zmięknie.
3. Dorzucić truskawki, wymieszać, podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, następnie wlać 1,5 litra wody i wsypać kolejne 6-8 łyżek cukru (albo i więcej, zależnie od preferencji odnośnie stopnia słodkości). Laskę waniliową rozciąć w poprzek, wyskrobać miąższ i wrzucić go do gara razem z kawałkami laski. Jeśli nasionka wanilii pozbijają się w grudki, można je rozmieszać ręczną trzepaczką. Wlać resztę wody, zagotować, następnie zmniejszyć ogień.
4. Gotować jeszcze chwilę na wolnym ogniu, aż owoce całkiem stracą kolor. Pod koniec dodać skórkę cytrynową. Zdjąć kompot z ognia, przestudzić, a następnie przecedzić przez drobne sitko i dokładnie wygnieść z rozgotowanych owoców cały płyn. Podawać po schłodzeniu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s