65. Krem z porów i ziemniaków

Zwykły wpis

Drugi z rzędu przepis z udziałem porów, bo ostatnio odkrywam to warzywo na nowo, nie jako składową włoszczyzny potrzebnej do ugotowania bulionu, ale jako składnik grający w potrawach pierwsze skrzypce. Aromat duszonych na maśle porów to prawdziwa poezja, a wyrazisty i jednocześnie stosunkowo delikatny (przynajmniej w porównaniu z innymi warzywami z rodziny czosnkowatych) smak wcale mu nie ustępuje.

Tym razem por wystąpi w towarzystwie ziemniaków, w prostej i szybkiej zupie-kremie, czyli jednym z tych dań, które od nasuwają mi się na myśl w dni typu „ależmisiędziśniechce”.

krem_z_pora

Ingrediencje:
* 3 pory, konkretnie jasne części, bez liści
* 450 g ziemniaków (ważone po obraniu)
* 1 czerwona cebula
* 3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka suszonego tymianku (lub 2-3 świeżego)
* 1,3-1,5 litra bulionu
* kilka łyżek masła
* olej/oliwa do smażenia
* sól morska, świeżo zmielony pieprz
* grzanki i zielenina do podania

Przygotowanie:
1. Pory dokładnie umyć i pokroić w grube plasterki, ziemniaki w kostkę, cebulę w piórka, a czosnek drobno posiekać.
2. Na dużej patelni rozpuścić masło, wrzucić nań pory i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż zmiękną. W międzyczasie w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, zmniejszyć ogień, dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać ziemniaki i smażyć kolejne 5 minut, często mieszając.
3. Do garnka z cebulą, czosnkiem i ziemniakami wrzucić pory, wlać bulion, dodać tymianek (jeśli używanie suszonego, świeży dodajemy na końcu, po miksowaniu) i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Następnie wszystko razem dokładnie zmiksować, doprawić solą i pieprzem (oraz ewentualnie świeżym tymiankiem).
Podawać z grzankami i zieleniną, najlepiej szczypiorkiem/zieloną cebulką.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s