63. Sałatka z fenkułem i kozim serem

Zwykły wpis

Wiedźmia logika to pokrętna sprawa – dopuszcza jednoczesną szczerą nienawiść do lukrecji i lukrecjowo-anyżowych słodyczy, niechęć do anyżku, sympatię względem anyżu gwiaździstego i miłość do fenkuła (czyli kopru włoskiego). A przecież wszystkie wyżej wymienione, wydawać by się mogło, mają wspólną nutę smakową.

Chciałam się trochę porozwodzić nad tym, jaka to przykra sprawa, że koper włoski jest u nas tak mało znany i stosunkowo trudno dostępny. Ale po pierwsze coś się chyba w tej kwestii zaczęło zmieniać i fenkuł pojawia się nawet w popularnych dyskontach spożywczych, a po drugie nie ma się czemu dziwić, skoro to, jak sama nazwa wskazuje, nie „nasze” warzywo. Czyli ci, którzy stawiają na lokalne produkty i sezonowość, stroniąc od importowanych warzyw i owoców dostępnych przez cały rok, zapewne podchodzą doń jak do jeża. Tak czy inaczej wszystkim, którzy dotąd kopru włoskiego nie jedli i zastanawiają się, czy warto, odpowiadam – zdecydowanie tak. A co właściwie można zrobić z tą dziwnie wyglądająca bulwą? Mnóstwo rzeczy: upiec, udusić z innymi warzywami, dodać do zup, albo zjeść na surowo, na przykład w towarzystwie bardzo dobrze się z nim komponującego jabłka, koziego sera, świeżej kolendry i prażonych migdałów. Ważne jest, szczególnie przy wyborze opcji „na surowo”, wybranie fenkułów jędrnych, jasnych, bez przebarwień i uszkodzeń.

salatka_fenkul

Ingrediencje:
* 2 średnie fenkuły
* 1 duże jabłko
* 120-150 g twardego sałatkowego sera koziego
* pęczek świeżej kolendry (ewentualnie można użyć natki pietruszki)
* 2 łyżki płatków migdałów

Ingrediencje – sos:
* 3 łyżki oliwy
* 3 łyżki soku z cytryny
* 1-2 kopiaste łyżeczki miodu
* świeżo zmielony pieprz
* ewentualnie sos balsamiczny

Przygotowanie:
1. Kolendrę posiekać. Ser pokroić w kostkę, a następnie obtoczyć w posiekanych listkach.
2. W międzyczasie rozgrzać patelnię (bez tłuszczu!), wrzucić nań płatki migdałów i prażyć, aż się zarumienią.
3. Fenkuła dokładnie wyszorować, odciąć zielone części i spód bulwy, pokroić w (mniej więcej, bo dokładnie się nie da ze względu na budowę warzywa) kostkę. Jabłko umyć, obrać ze skórki, wykroić gniazda nasienne i również pokroić w niedużą kostkę.
4. Przygotować sos: w małym słoiczku umieścić wszystkie składniki (oprócz sosu balsamicznego), zakręcić i dokładnie wytrzepać, by wszystko się połączyło i nabrało kremowej konsystencji.
5. W misce/na talerzu ułożyć jabłko, następnie fenkuła, ser z kolendrą, posypać migdałami i polać sosem. Na zakończenie można wszystko udekorować niewielką ilością sosu balsamicznego (u mnie pomarańczowy).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s