61. Aloo gobi (curry z kalafiora i ziemniaków)

Zwykły wpis

Jak pewnie wszystkim, którzy się choć trochę kuchnią indyjską interesowali, curry to nie jest żadne konkretne danie (a już tym bardziej nie mieszanka przypraw, jak się niestety niektórym zupełnym laikom wydaje). Powiedzieć „gotuję curry” to mniej więcej to samo, co stwierdzenie „robię zupę”. I, analogicznie do zupy, kombinacji składników jest nieskończenie wiele. Aloo gobi jest jedną z popularnych kombinacji, podstawowe składniki zdradza sama nazwa: aloo to ziemniaki, a gobi lub ghobi – kalafior. Tak, mnie też się zawsze wydaje, że danie gulaszopodone oparte na dwóch składnikach będzie ubogie i nudne :P Ale wtedy sobie przypominam, że to przecież kuchnia indyjska, zawsze zaskakująco bogata w smaki. Zresztą najlepszym przykładem jest również praktycznie dwuskładnikowe chole chaat.

Wariacji na temat aloo gobi jest oczywiście mnóstwo, w mojej kolorystyczną monotonię przełamuje dodatek groszku. Miał głównie poprawić walory wizualne… Ale jak wyszło, widzicie sami :P Tak czy inaczej to nie wygląd jest ważny, a wyborny smak! I łatwość przygotowania oczywiście.

zdjęcie 4

Ingrediencje:
* 500 g kalafiora
* 600 g ziemniaków
* 200 g świeżego lub mrożonego groszku
* 1 duża czerwona cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* mały kawałek (kilka cm) świeżego imbiru
* 1 kopiasta łyżka wiórek kokosowych
* 2 łyżeczki mielonego kuminu
* 2 łyżeczki mielonej kurkumy
* 1 łyżeczka mielonej kolendry
* 1-2 łyżeczki (w zależności od preferowanego stopnia ostrości) czerwonej pasty curry
* oliwa
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Kalafiora dokładnie umyć i podzielić na średniej wielkości różyczki. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Groszek rozmrozić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, czosnek posiekać/przecisnąć przez praskę, imbir obrać i drobno zetrzeć.
2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę, zeszklić, zmniejszyć ogień, dodać czosnek, smażyć ok. minutę, wrzucić sypkie przyprawy (kumin, kurkumę, kolendrę) i smażyć kolejną minutę, często mieszając.
3. Wrzucić ziemniaki, smażyć przez 4-5 minut, często mieszając, następnie dorzucić kalafior, wszystko dokładnie wymieszać, wlać pół szklanki wody, przykryć i dusić, aż ziemniaki i kalafior zmiękną. Mniej więcej w połowie gotowania wrzucić wiórki kokosowe. W razie potrzeby dolać więcej wody (finalnie danie nie powinno być ani zbyt suche, ani pływać w nieodparowanej wodzie). Nie mieszać zbyt często, żeby warzywa się nie porozpadały.
4. Pod koniec wrzucić groszek, imbir i pastę curry, doprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać, dusić jeszcze 3-5 minut.
Przed podaniem udekorować posiekanymi listkami kolendry lub wiórkami kokosowymi. Podawać z chlebkami naan.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s