60. Buraczane burgery

Zwykły wpis

Wegekotlety – podejście kolejne, tym razem z burakami w roli głównej. W zestawie z pysznymi, domowymi bułkami najeżonymi oliwkami i suszonymi pomidorami. Aż wstyd się przyznać, ale to było moje pierwsze podejście do samodzielnego pieczenia bułek. Efekt okazał się na tyle zadowalający (jak cudownie zjeść wreszcie pieczywo, które nie jest ekstremalnie słone!), że na pewno nie ostatnie. Choć nie będę ukrywać, że trochę czasu to zajmuje – ciasto na buły musi sporo leżakować, jeśli więc najdzie Was ochota na sprawienie sobie takich burgerów na obiad, najlepiej się za nie zabrać z rana. A jeśli komuś się marzą świeże bułeczki na śniadanie, nie ma rady – trzeba punkty 1-5 zrealizować poprzedniego wieczoru, pamiętając o zabezpieczeniu surowego ciasta przed wysuszeniem. Można też zamrozić, zarówno przed upieczeniem, jak i po.

burger_buraki3

Ingrediencje – bułki (6-8 sztuk):
* 250 g mieszanki różnych rodzajów pełnoziarnistej mąki: pszennej, żytniej, orkiszowej
* 250 g mąki pszennej (typ 500-600)
* 15 g świeżych drożdży
* 200-300 ml wody
* duża szczypta soli
* ok. 8 suszonych pomidorów
* duża garść czarnych oliwek
* ulubione suszone zioła

Przygotowanie:
1. Pomidory porządnie odsączyć z oleju, pokroić w drobną kostkę, natomiast oliwki – w plasterki.
2. W dużej misce rozmieszać drożdże w 100 ml wody, dodać 2 łyżki mąki pszennej i odstawić pod przykryciem na 15-20 minut.
3. Dodać resztę mąki pszennej, pełnoziarnistą, zioła, sól i kolejne 100 ml wody. Wymieszać, wstępnie zagnieść i przenieść się z tym na wysypany mąką blat. Wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać resztę wody. Pod koniec ugniatania wysypać na blat pomidory oraz oliwki i „wgnieść” je w ciasto w taki sposób, by były w miarę równomiernie rozmieszczone.
4. Umieścić ciasto z powrotem w misce, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. W tym czasie powinno zwiększyć swoją objętość mniej więcej dwukrotnie.
5. Podzielić na 6 większych lub 8 mniejszych części, uformować bułki, wyłożyć na blasze przykrytej papierem do pieczenia, znów przykryć i odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut.
6. Piec w temperaturze 200 stopni (z termoobiegiem) przez 10-15 minut, aż się równomiernie zarumienią (nie mogą jednak nadmiernie stwardnieć z wierzchu). Wyjąć i ostudzić.

Ingrediencje – burgery z buraków:
* 3 średnie buraki (lub 2 duże)
* 1 cebula
* 1 jajko
* 2 łyżki łuskanego słonecznika
* 1 łyżka otrąb
* 3 łyżki pełnoziarnistej mąki
* sól morska, świeżo zmielony pieprz
* olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Cebulę drobno pokroić, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu do zarumienienia. Przestudzić.
2. Buraki umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach, a następnie posiekać buraczane wiórki na mniejsze kawałki. Wrzucić do dużej miski wraz z podsmażoną cebulą, słonecznikiem i przyprawami. Wymieszać, sprawdzić stopień doprawienia i ewentualnie doprawić, wbić jajko, ponownie wymieszać, a następnie po łyżce dodawać otręby i mąkę, po każdej porcji dokładnie wszystko mieszając i rozcierając łyżką ewentualne grudki mąki.
3. Odstawić na 15 minut, a następnie nabrać łyżkę buraczanej masy, uformować kulkę, położyć na dłoni i spłaszczyć, wyrównując brzegi. Kotlety powinny być w miarę płaskie, ale bez przesady, żeby nie wyszły z tego placki. Smażyć z obu stron, aż lekko zbrązowieją.

Pozostałe ingrediencje:
* domowy sos pomidorowy, np. pomidorowo-żurawinowy z tego przepisu (oczywiście pomijając ser wymieniony na końcu listy składników)
* sałata
* plasterki grillowanej cukinii
* paski pieczonej czerwonej papryki
* ulubione kiełki

Bułki przekroić, pozostawiając „zawias”. Spód każdej posmarować sosem, nałożyć sałatę, buraczanego burgera, kolejną warstwę sosu, cukinię, paprykę i kiełki. Gdyby bułki nie chciały współpracować i mimo „zawiasu” rozpadły się na dwie połówki lub gdyby składniki chciały uciekać, w środek buły można wsadzić długą wykałaczkę, która wszystko przytrzyma we względnej całości. Przynajmniej do czasu podania :P

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s