56. Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Zwykły wpis

Tak się jakoś złożyło, że surówkę z selera jadłam już wielokrotnie, ale nigdy nie robiłam jej samodzielnie. Ostatnio podjęłam jednak mocne postanowienie poszerzania swojego nieprzyzwoicie ubogiego surówkowego asortymentu, a w dodatku sezon sprzyja konsumpcji warzyw korzeniowych (jak zimą smakują pomidory czy ogórki, zapewne sami doskonale wiecie, miło mieć w zanadrzu jakąś alternatywę), seler poszedł więc na pierwszy ogień. Jak już się rzekło, ta słodko-kwaśno-orzechowa surówka świetnie się komponuje z kotletami jaglanymi. I zapewne z mnóstwem innych pysznych rzeczy ;o)

surowka_seler

Ingrediencje:
* 1 średni seler
* 1 średnie jabłko
* 1-2 łyżki rodzynek
* 3-4 orzechy włoskie
* 2 łyżki jogurtu greckiego
* ewentualnie płaska łyżeczka cukru trzcinowego lub odrobina soku z cytryny

Przygotowanie:
1. Rodzynki wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem. Po ok. 15 minutach odlać wodę i wystudzić.
2. Obrać selera i jabłko, zetrzeć na tarce (grube oczka), wymieszać. Dorzucić pokrojone (niezbyt drobno) orzechy, rodzynki i jogurt, dokładnie wymieszać i odstawić na 20-30 minut, aż smaki się trochę przegryzą.
3. Spróbować i w razie konieczności (jeśli jabłko było zbyt kwaśne/słodkie) doprawić cukrem/sokiem z cytryny.

Reklamy

2 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s