54. Barmbrack (irlandzki słodki chlebek)

Zwykły wpis

Barmbrack to słodki chlebopodobny wypiek tradycyjnie spożywany w Irlandii na Halloween. To święto już co prawda dawno za nami, ale bakaliowy chlebek jest zdecydowanie zbyt pyszny, by piec go jedynie raz do roku ;o) Mój barmbrack jest co prawda oszukamy, bo zamiast drożdży piwnych (po angielsku „barm”) do spulchniania używam sody, ale tak jest po prostu szybciej. Zresztą sami wiecie, jak to jest w tradycyjnymi recepturami – w każdej wiosce, a nierzadko w każdym domu poszczególne potrawy przygotowuje się odrobinę (a czasem i zupełnie) inaczej.

zdjęcie 2

Ingrediencje:
* 1 kg mąki pszennej
* 1/2 l maślanki
* 300 g cukru
* 1 łyżeczka sody
* szczypta soli
* po garści ulubionych orzechów i suszonych owoców (większość przepisów zaleca rodzynki, ale ja przykładowo użyłam tym razem orzechów włoskich, laskowych, suszonych moreli i śliwek)

Przygotowanie:
1. Cukier, sól i sodę wsypać do maślanki, wymieszać. Wszystko razem wlać do przesianej mąki i wyrobić ciasto rękami (będzie się lepić, ale nie należy dosypywać mąki, bo może wyjść zbyt twarde).
2. Na blat/stolnicę wysypać pokrojone w niedużą kostkę bakalie i „wgnieść” je w ciasto.
3. Umieścić w wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia formie o wymiarach 32×14 cm.
4. Wstawić do zimnego i nastawionego na 180 stopni (z termoobiegiem 170, a przy grzaniu góra+dół+termoobieg – 160). Piec jakąś godzinę i 15-20 minut, uważając, żeby nie przetrzymać, bo barmbrack zrobi się bardzo twardy z wierzchu.

Słodki chlebek można jeść bez dodatków albo posmarować masłem/ulubioną konfiturą.

Za przypis dziękuję Ewie :o)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s