52. Surówka z marchewki i jabłka z imbirem

Zwykły wpis

Dziś obiecana niedawno surówka z marchewki. Podobnie, jak w przypadku mizerii, niby wszyscy wiedzą, jak taką przyrządzić, a jednak każdy ma swoją wersję, ulubione proporcje i dodatki. Dla mnie od pewnego czasu obowiązkowym składnikiem, obok marchwi, jabłek i rodzynek, jest świeży imbir. Zaprawdę powiadam Wam, komponuje się idealnie ;o)

zdjęcie 1

Ingrediencje:
* 6-7 marchewek
* 3-4 średnie jabłka
* garść rodzynek
* kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru
* kilka kropel soku z cytryny
* ewentualnie trochę cukru trzcinowego
* ewentualnie liście melisy do dekoracji

Przygotowanie:
1. Rodzynki wrzucić do małej miseczki i zalać wrzątkiem. Odstawić na 15 minut, następnie odsączyć i przestudzić.
2. Marchew i jabłka dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce/w robocie kuchennym na małych oczkach. Podobnie z imbirem. Dodać rodzynki. Wszystko razem dokładnie wymieszać (najlepiej rękami).
3. Skropić sokiem z cytryny. Gdyby zdarzyło Wam się z tym przesadzić, można dla równowagi dosłodzić cukrem trzcinowym. Udekorować melisą (można też kilka liści posiekać i wymieszać z surówką).

Surówka świetnie pasuje do tradycyjnych zestawów typu ziemniaki + (wege)kotlet, ale też, ze względu na imbirową nutę, jako dodatek do dań orientalnych.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s