50. Kotlety jajeczne z curry

Zwykły wpis

Najświeższy wiedźmi zamiar jest taki, by nauczyć się robić wege-kotlety z wszystkiego, co jadalne i bezmięsne. W ramach ćwiczeń postanowiłam zacząć od takich, które już przyrządzić potrafię – z jaj, potem może z kalafiora i/lub z kaszy jęczmiennej. A następnie przyjdzie pora na inne warzywa, kasze, rośliny strączkowe i tak dalej. Ale po kolei. Niby standardowe kotlety jajeczne też są smaczne, ale postanowiłam poeksperymentować. A efekt okazał się… Nie inaczej, przepyszny ;o)

zdjęcie

Ingrediencje (na 10-12 sztuk):
* 7 jajek (6 ugotowanych na twardo i 1 surowe)
* 1 czerstwa bułka kajzerka
* 1/2 czerwonej cebuli
* 2 ząbki czosnku
* 1/2 pęczka szczypiorku
* 1 łyżka bułki tartej (+ do panierowania)
* 2 łyżeczki mieszanki przypraw curry
* mleko (do namoczenia bułki)
* sól morska, świeżo zmielony pieprz
* olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Kajzerkę namoczyć w mleku (nie powinno być zimne). Ugotowane i ostudzone jajka rozgnieść widelcem w dużej misce, dodać drobno posiekaną cebulę, posiekany/przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony szczypiorek oraz curry i wszystko razem wymieszać (najlepiej nadal widelcem, ugniatając przy okazji co większe kawałki białka jaj). Doprawić do smaku solą (tutaj trzeba uważać, jeśli sól jest też w mieszance curry) i pieprzem.
2. Bułkę porządnie odcisnąć z mleka, porwać na małe kawałki, wrzucić do miski z rozgniecionymi jajkami, dodać jajko surowe, bułkę tartą i wszystko razem wymieszać, najlepiej rękoma, rozgniatając kawałki bułki. Przykryć i odstawić na jakieś pół godziny, coby zgęstniało.
3. Na patelni rozgrzać olej/oliwę. Z masy jajecznej formować niewielkie kulki (ok. łyżka masy na jedną sztukę), następnie spłaszczyć, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na złoto z obu stron.

Podawać… z czym tam chcecie ;o) Na przykład z surówką z marchwi i jabłka z imbirem, na którą przepis podam niebawem.

Reklamy

One response »

  1. Pingback: 52. Surówka z marchewki i jabłka z imbirem | Smakołyki z wiedźmiej chatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s