48. Krem z cukinii

Zwykły wpis

Jeszcze całkiem niedawno, zapytana o nielubiane warzywa, bez wahania podałabym cukinię i bakłażana. A potem spróbowałam cukiniowych placków, przekonałam się, że sekret tkwi w konsystencji, a tym samym – w długości obróbki cieplnej (im dłużej się ją gotuje/piecze, tym bardziej robi się z niej paskudna, mazista breja), nauczyłam się ją przyrządzać i bardzo polubiłam. Czego nie mogę powiedzieć o bakłażanie :P
Ale i tak nie spodziewałam się, że z tego dość przecież delikatnego i niespecyficznego w smaku warzywa da się zrobić smaczną i wyrazistą zupę-krem. A tu proszę ;o)

krem_z_cukinii

Ingrediencje:
* 1 kg cukinii
* 2-3 średnie ziemniaki
* 1 średnia cebula
* 3-4 ząbki czosnku
* 1 l bulionu warzywnego
* 3 łyżki jogurtu greckiego
* świeży i suszony tymianek
* oliwa
* sól morska, świeżo zmielony pieprz
* do podania: pokrojona z kostkę mozzarella, ewentualnie ziołowe grzanki

Przygotowanie:
1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić nań drobno pokrojoną cebulę, podsmażyć, aż się delikatnie zrumieni. Zmniejszyć ogień, dodać posiekany czosnek, smażyć jeszcze minutę, następnie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Wymieszać, smażyć 5 minut, bardzo często mieszając.
2. Wlać bulion, gotować pod przykryciem przez kolejne 5 minut.
3. Dorzucić pokrojoną w grubsze ćwierćplasterki cukinię, wsypać suszony tymianek w ilości od serca (:P), wszystko razem gotować bez przykrycia, aż ziemniaki i cukinia zmiękną.
4. Zdjąć z ognia, odrobinę przestudzić, dodać świeży tymianek i wszystko razem dokładnie zmiksować. Przelać z powrotem do gara, zahartować jogurt (czyli wlać doń porcję ciepłej zupy, dokładnie wymieszać, a dopiero później całość wlać do garnka), doprawić solą, pieprzem, ewentualnie tymiankiem, jeśli okaże się, że jest go zbyt mało. Całość powinna być dość gęsta, ale jeśli wyjdzie z tego bardziej papka, niż zupa, należy dodać jeszcze trochę bulionu.
5. Jeżeli zupa zdążyła już za bardzo ostygnąć, można ją przed podaniem delikatnie podgrzać, ale po dodaniu jogurtu trzeba z tym uważać i w żadnym razie nie dopuścić do zagotowania.
6. Do miseczki wrzucić garść pokrojonej z kostkę mozzarelli, wlać zupę, z wierzchu udekorować ziołami i ewentualnie grzankami.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s