47. Ciasto marchewkowe

Zwykły wpis

Ciasto marchewkowe ma właściwie same zalety. Że pyszne, to wiadomo. Korzenne, aromatyczne, o bardzo przyjemnej konsystencji, a do tego proste, szybkie i podobno to z poniższego przepisu zawsze się udaje (na razie zagościło u mnie raz, więc tego ostatniego nie mogę jeszcze ze stuprocentową pewnością potwierdzić). I jesienne takie, jako poprawiacz nastroju sprawdza się idealnie ;o)

marchewkowe

Ingrediencje – ciasto:
* 1 szklanka startej (na średnich oczkach) marchwii
* 2/3 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru trzcinowego
* 1/2 szklanki posiekanych/potłuczonych orzechów włoskich
* 1/2 szklanki kawałków ananasa (może być też pokrojone w kostkę jabłko lub dodatkowe pół szklanki startej marchewki)
* 1/3 szklanki oliwy/oleju z orzechów włoskich
* 2 jajka
* 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki soli
* 1,5 łyżeczki cynamonu
* po 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu, imbiru, goździków i gałki muszkatołowej

Ingrediencje – krem:
* 100 g serka mascarpone
* 1-2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
* skórka otarta z połówki pomarańczy
* ewentualnie płaska łyżka cukru pudru
* orzechy włoskie do dekoracji

Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej.
2. W misce/misie robota kuchennego wymieszać suche składniki (mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia, sól, korzenne przyprawy). W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem do uzyskania jednolitej konsystencji.
3. Wszystko razem dokładnie wymieszać, dodać marchew, kawałki ananasa i orzechy (w razie napadu lenistwa, zamiast drobno je siekać, można wrzucić do małego foliowego woreczka i potraktować tłuczkiem/młotkiem, tylko bez przesady, coby trochę większych kawałków pozostawało, a nie jeno orzechowy proszek :P).
4. Rozgrzać piekarnik do ok. 170 stopni. Okrągłą formę o średnicy 20 cm lub foremkę do babki o wymiarach 30×10 cm wysmarować tłuszczem i wysypać mąką. Wlać doń ciasto i piec przez 35-45 minut, przed wyjęciem sprawdzając patyczkiem stopień upieczenia. Wyjąć i wystudzić.
5. Do mascarpone wlać sok z pomarańczy, wsypać skórkę i ewentualnie cukier puder, wszystko dokładnie wymieszać (ja potraktowałam mikserem i to nie był dobry pomysł, bo się było rozpłynęło. Wy tego nie róbcie :P). Przestudzone ciasto posmarować po wierzchu serkowym kremem i udekorować połówkami orzechów włoskich.

Przepis na ciasto pochodzi z bloga Moje Wypieki, zawiera kilka modyfikacji mojego autorstwa.

Reklamy

4 responses »

  1. Kiedyś na jakiejś stronie znalazłam właśnie bardzo podobny przepis na ciasto marchewkowe, robiłam wielokrotnie i zawsze się udawało:)
    Jutro wykorzystam Twój przepis i zobaczymy, co z tego wyjdzie.
    P.S. Pokazywanie światu pyszności o tej porze powinno być zakazane:)

    • Na pewno następnym razem zastąpię ananasy jabłkiem albo dodatkową marchewką, ciasto będzie wtedy bardziej jesienne. A i tak pokroiłam je na tyle drobno, że były ledwo wyczuwalne.

      Koniecznie później napisz, czy wyszło :o)

    • Oj tak, na długie, ponure wieczory jak znalazł. Co mi przypomina, że się takie wieczory nieuchronnie zbliżają :( No nic, trzeba się będzie regularnie uzbrajać w zapasy aromatycznych, rozgrzewających smakołyków.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s