45. Sałatka z grillowaną gruszką

Zwykły wpis

Znów propozycja o wyraźnie jesiennym charakterze, choć, w przeciwieństwie do dyniowych specjałów, składniki do jej wykonania można zdobyć praktycznie o każdej porze roku. A że to sałatka, składników nie jest dużo, przygotowanie zajmuje moment i jest dziecinnie łatwe, a efekt… Cóż, przekonajcie się sami ;o)

zdjęcie

Ingrediencje (na 4 porcje):
* 2-3 nieduże gruszki (najlepiej gdyby nie były bardzo słodkie, a raczej nieco cierpkie)
* 4 garści rukoli
* 150 g sera z niebieską pleśnią (najlepiej gorgonzola, ale lazur też się sprawdza)
* 2-3 łyżki orzechów włoskich
* 1,5 łyżeczki płynnego miodu
* 2 nieduże ząbki czosnku
* oliwa
* ocet balsamiczny (polecam gruszkowy lub jabłkowy)
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
1. Do małej miseczki wlać miód, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszać. Gruszki dokładnie umyć, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, a następnie każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż na trzy części. Każdy kawałek posmarować cienko miodem i wrzucić na dobrze rozgrzaną grillową patelnię. Grillować z obu stron, aż ładnie zbrązowieją. Odstawić do ostygnięcia.
2. Orzechy wsypać do małego woreczka foliowego i potraktować tłuczkiem/młotkiem, ale niezbyt entuzjastycznie, żeby pozostało kilka większych kawałków, a nie orzechowy proszek.
3. W miseczce/na talerzu umieścić kolejno: garść rukoli, ułożone promieniście gruszki, pokrojony w kostkę ser, posypać orzachami, polać oliwą i octem balsamicznym (po ok. łyżeczkę na porcję), przyprawić odrobiną soli i pieprzu.

A nie mówiłam, że proste? ;o)

Reklamy

One response »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s