43. Makaron z sosem grzybowo-rozmarynowym

Zwykły wpis

Sezon grzybowy w pełni. Pogoda ewidentnie niesprzyjająca ludziom widocznie służy tym małym leśnym skarbom. Wiedźma niby powinna w środku lasu mieszkać i grzybowego bogactwo mieć na wyciągnięcie ręki, tylko się schylić i do wiklinowego kosza zbierać… Ale nie mieszka i ubolewa nad tym straszliwie. Jak dobrze, że istnieją targowiska :P

makaron_z_grzybami

Ingrediencje:
* 500 g grzybów leśnych (u mnie była to mieszanka podgrzybków, prawdziwków i maślaków)
* 1 spora cebula
* 2-3 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
* 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
* 1 łyżka octu balsamicznego
* 1/2 szklanki bulionu grzybowego (można też wrzucić do szklanki łyżkę suszonych grzybów, zalać do połowy wysokości wrzątkiem, odstawić na jakieś pół godziny, odsączyć i użyć tej wody, a grzyby pokroić i dodać do sosu)
* ok. 80-100 ml śmietanki 30%
* oliwa, sól morska, świeżo zmielony pieprz
* makaron, najlepiej penne lub tagliatelle

Przygotowanie:
1. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Po minucie dorzucić pokrojone w kostkę grzyby, krótko przesmażyć i wlać bulion. Dorzucić suszony rozmaryn i gotować bez przykrycia, aż grzyby zmiękną.
2. Zmniejszyć ogień, dodać ocet balsamiczny, świeży rozmaryn, sól, doprawić od serca pieprzem. Zahartować śmietankę, wlać do garnka i dokładnie wymieszać. W międzyczasie ugotować makaron.
3. Ok. 1/3 sosu wlać do blendera, dokładnie zmiksować, a następnie przelać z powrotem do pozostałego sosu. To powinno go zagęścić, ale gdyby się okazało, że nadal jest rzadki, pogotować na małym ogniu często mieszając, aż nadmiar wody odparuje.
Wyłożyć na makaron, udekorować gałązką rozmarynu i… gotowe ;o) Powinno starczyć na mniej więcej 4 porcje.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s