42. Zupa jabłkowa na cydrze

Zwykły wpis

Zapałałam ostatnio jesienną miłością do jabłek. Co nie jest takie znowu dziwne, kiedy one wszystkie takie rumiane i piękne… Z tej miłości oraz refleksji, iż w wiedźmim kotle dawno nie bulgotała żadna owocowa zupa narodziła się poniższa receptura. A że wyczytałam gdzieś, że do jabłkowej zupy fajnie dodać cydru, bez głębszego zastanowienia to uczyniłam. Bo cydry się ostatnio popularne zrobiły, co mnie niesamowicie cieszy.

zdjęcie

Ingrediencje:
* 1 kg (już po wypestkowaniu) jabłek
* 800 ml wody
* 400 ml wytrawnego lub półwytrawnego cydru (użyłam Green Mill i się świetnie sprawdził)
* 5-6 łyżek cukru trzcinowego (zależnie od kwaśności jabłek może być potrzebne nieco mniej lub nieco więcej)
* 3/4 szklanki słodkiej śmietanki
* 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu
* kilka goździków
* woreczek ryżu

1. Jabłka wyszorować, pokroić w ćwiartki i wypestkować. Ewentualnie można obrać, ale całość i tak będzie później miksowana, a skórki dodają aromatu. Do dużego gara wlać wodę, wrzucić jabłka i goździki, przykryć i gotować na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać.
2. W międzyczasie ugotować ryż, najlepiej tak, by trochę się rozkleił (czyli po prostu rozgotował).
3. Zmniejszyć ogień, zdjąć pokrywkę, dodać cukier i cynamon, dokładnie wymieszać. Wlać cydr i gotować jeszcze 2 minuty. Wyłowić goździki, a resztę dokładnie zmiksować.
4. Wlać z powrotem do gara, wstawić na niewielki ogień, dodać zahartowaną śmietankę, następnie wsypać ryż, dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba i przez chwile jeszcze podgrzewać, uważając jednak, żeby śmietanka się nie zwarzyła (ostrzegam, bo sama się zagapiłam :P). Gdyby jakimś cudem zupa okazała się zbyt rzadka, można ją zagęścić zawiesiną z wody i mąki ziemniaczanej.

Przed podaniem posypać z wierzchu szczyptą cynamonu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s