40. Ciasto jogurtowe z gruszkami i budyniem waniliowym

Zwykły wpis

Wiecie, co jest jednym z najwspanialszych aspektów pory późnoletniej? Odpowiedź jest prosta – gruszki *_* A wiedźmy gruszki lubią, w każdej właściwie postaci. A połączenie smaku dojrzałych, słodkich gruszek, świeżo upieczonego ciasta i prawdziwej wanilii to prawdziwa poezja, której nie sposób się oprzeć. O tak, niecne wiedźmie praktyki zdecydowanie przewidują wodzenie na pokuszenie tych, którzy wiedźmią chatkę odwiedzają.

zdjęcie

Ingrediencje – ciasto:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 25 g roztopionego masła
* 2 duże jaja
* 1 szklanka jogurtu greckiego

Ingrediencje – nadzienie:
* 250 ml mleka
* 2 żółtka
* 1,5 łyżki skrobi ziemniaczanej
* 1-1,5 łyżki cukru
* 1 laska wanilii
* 4-5 średnich gruszek

ewentualnie cukier puder do dekoracji

ciacho_gruszki

1. Budyń: 200 ml mleka wlać do garnka i gotować. Dodać cukier, wymieszać. Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, wyskrobać cały miąższ i rozmieszać go w mleku. Można też dorzucić przekrojoną na pół resztę laski waniliowej, żeby się wygotowała i uwolniła jak najwięcej aromatu, ale trzeba później pamiętać o jej wyjęciu. W pozostałych 50 ml rozmieszać żółtka (białka można odłożyć na później, przydadzą się do ciasta) i mąkę ziemniaczaną, wlać do mleka zanim się zagotuje. Mieszać wszystko razem dokładnie, aż zgęstnieje. Gdyby budyń okazał się zbyt rzadki, można dodać więcej skrobi. Odstawić do ostygnięcia.
2. Blachę o wymiarach ok. 30×20-25 cm wysmarować masłem i wysypać mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzanie z góry i dołu, bez termoobiegu). Gruszki obrać, pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne, wrzucić do chłodnego budyniu i wymieszać, wyjmując uprzednio laskę wanilii.
3. Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć mikserem z cukrem i cukrem wanilinowym, dodając stopniowo roztopione i ostudzone masło i jogurt o temperaturze pokojowej. Następnie dodawać porcjami przesianą mąkę, cały czas ubijając aż do uzyskania jednolitej konsystencji.
Z białek (można dodać też te, które pozostały przy przygotowywaniu budyniu) ubić pianę, następnie delikatnie połączyć ją z ciastem tak, aby cała masa straciła jak najmniej puszystości. Wyłożyć na blachę.
4. Umaczane w budyniu gruszki układać na cieście rzędami, dłuższą krawędzią w dół, w taki sposób, by wystawała zeń połowa każdej ćwiartki, niezbyt gęsto, ale i nie robią jakichś gigantycznych odstępów. Jeśli trochę budyniu zostanie, można go małymi porcjami wyłożyć na gruszki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35-40 minut, aż ciasto porządnie się zarumieni z wierzchu, a wetknięty weń patyczek będzie suchy, nieoklejony ciastem.
Kiedy wystygnie, można posypać cukrem pudrem.

Przy przygotowywaniu ciasta jogurtowego inspirowałam się przepisem znalezionym na Kwestii Smaku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s