39. Późnoletni wegetariański bigos z dynią

Zwykły wpis

W wiedźmiej głowie czasem rodzą się przedziwne pomysły. Jednym z nich jest… bigos bez nawet odrobiny mięsa, bez kiszonej kapusty, suszonych grzybów i innych nierozłącznie kojarzących się z bigosem cudów, za to z dynią. Robi się go więc nie zimą, kiedy do dyspozycji pozostają tylko kiszonki i suszonki (a przynajmniej tak to wyglądało kiedyś, ale to przecież z tych czasów bigos się wywodzi :P), a późnym latem lub wczesną jesienią, kiedy na targowiskach można przebierać w dyniach różnej maści i kształtów. Inspiracjami dla poniższego przepisu było podobne danie , które kiedyś miałam okazję jeść w nieistniejącym już krakowskim wegebarze Chili & Cynamon oraz przepis zamieszczony w internetach przez Procellę, którą chciałabym z tego miejsca pozdrowić i zaprosić do spróbowania mojej wersji ;o)

bigos 1

Ingrediencje:
* niewielka główka białej kapusty
* średniej wielkości dynia piżmowa
* 4-5 białych papryk
* 2 duże cebule
* ok. 500 g pieczarek
* 3-4 słodkie dojrzałe pomidory/puszka pomidorów krojonych
* 3 szklanki wody
* 2 łyżki octu balsamicznego
* 2 łyżki octu z białego wina
* 2 łyżki sosu sojowego
* 3-4 liście laurowe
* kilka ziaren ziela angielskiego
* kilka suszonych jagód jałowca
* po garści świeżego tymianku i majeranku
* sól morska, świeżo zmielony pieprz
* olej/oliwa do smażenia

Przygotowanie:
1. Kapustę drobno posiekać, dynię pokroić dla wygody na cztery części, obrać skórkę, wydrążyć gniazda nasienne, miąższ pokroić w średniej wielkości kostkę. Posiekać cebulę, paprykę również pokroić w kostkę, natomiast pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Pomidory (jeśli używamy świeżych) sparzyć, obrać i również pokroić.
2. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i porządnie podsmażyć, po chwili dodając liście laurowe, ziele angielskie i jałowiec. Następnie dorzucić kapustę, dynię, wlać wodę, porządnie wymieszać, przykryć i gotować na średnim ogniu, aż kapusta zmięknie, co jakiś czas mieszając.
3. Dorzucić paprykę, pieczarki, pomidory wraz z zalewą/sokiem, wlać obydwa rodzaje octu i sos sojowy, znów wymieszać i gotować bez przykrycia, aż papryka będzie miękka, a część wody odparuje.
4. Doprawić siekanym tymiankiem i majerankiem, pieprzem i solą. Odstawić na kilka godzin, żeby smaki się przegryzły, choć oczywiście najlepiej smakuje następnego dnia po przygotowaniu :o) Podawać ze świeżym pieczywem.

Reklamy

One response »

  1. Pingback: 44. Tarta z pieczoną dynią i serem pleśniowym | Smakołyki z wiedźmiej chatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s