37. Mississippi Mud Pie (tarta bardzo czekoladowa)

Zwykły wpis

Z dnia na dzień zrobiło się jesiennie. Na wiedźmi nastrój ten fakt nie ma negatywnego wpływu, bo to cudowna pora roku, ale przecież nie każdy jest takim dziwadłem ;o) Tym, którym brak słońca zaczyna powoli doskwierać chciałabym zaproponować inny niezawodny poprawiacz nastroju – czekoladę w dużych ilościach :D Na przykład w formie pysznej tarty na kruchym kakaowym spodzie, z wilgotnym i nieco „błotnistym” (jak sama nazwa tego wyśmienitego deseru wskazuje) czekoladowym kremem, warstwą bitej śmietany i jakimś owocem dla przełamania całej tej słodyczy.

mississippi1

Ingrediencje – ciasto:
(proporcje na formę do tarty o średnicy 30 cm; w przypadku posiadania mniejszej foremki polecam zajrzeć na Kwestię Smaku, gdzie podpatrzyłam przepis, albo po prostu przeliczyć)
* 270 g mąki
* 60 g cukru pudru
* 3,5 łyżki gorzkiego kakao
* 1 opakowanie (16 g) cukru wanilinowego
* szczypta soli
* 170 g zimnego masła
* 1 jajko

Ingrediencje – masa czekoladowa:
* 150 g ciemnej czekolady
* 280 g cukru
* 4 łyżki gorzkiego kakao
* 180 g miękkiego masła
* 300 ml śmietanki 30%
* 4 duże jajka

Ingrediencje – dekoracja:
* śmietanka 30% (ja ubiłam ok. 200 ml, co dało cienką warstwę, ale nie lubię ciast z ogromną czapą bitej śmietany)
* ewentualnie fix utrwalający bitą śmietanę i odrobina cukru wanilinowego
* kilka kostek ciemnej czekolady
* ciemne owoce – jeżyny/jagody/borówki amerykańskie albo i wszystko na raz ;o)

mississippi2

Przygotowanie ciasta:
1. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką i wstawić do lodówki.
2. Do dużej miski przesiać mąkę, cukier puder i kakao, następnie dodać sól, cukier wanilinowy i pokrojone w kostkę masło, które następnie trzeba rozgniatać palcami i jak najdokładniej połączyć z pozostałymi składnikami. Następnie dodać jajko i wszystko razem szybko zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji (dla wygody można się z tym przenieść na stolnicę). Zagniecione ciasto rozpłaszczyć, umieścić w lodówce na godzinę. Ważne jest przestrzeganie czasu chłodzenia i szybkie zagniatanie, żeby ciasto po upieczeniu nie okazało się twarde jak kamień :o)
3. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni (z termoobiegiem).
4. Schłodzone ciasto umieścić pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia i rozwałkować w okrąg nieco większy, niż średnica przygotowanej blachy. Następnie odkleić jeden arkusz papieru i przenieść ciasto do formy, odwracając je tak, bo odpadło od drugiego arkusza. Uformować je na blaszce w taki sposób, by dokładnie zalepione było dno i brzegi, a następnie ponakłuwać widelcem.
5. Zakryć dokładnie folią aluminiową, obciążyć specjalnymi ceramicznymi kulkami lub suchą fasolą/grochem/innymi dużymi nasionami (choć z braku innych opcji nada się nawet gruba warstwa surowego ryżu) żeby ciasto nadmiernie nie wyrosło i piec przez 13 minut. Następnie zdjąć folię wraz z obciążeniem i piec kolejne 8-10 minut. Ostudzić.

Przygotowanie masy czekoladowej:
1. Piekarnik rozgrzać do 150 stopni (z termoobiegiem).
2. Do garnka z grubym dnem wlać śmietankę, wrzucić połamaną w kostki czekoladę i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia, stale mieszając. Ostudzić.
3. Miękkie masło dokładnie utrzeć za pomocą miksera z cukrem i kakao (nie krócej, niż 8 minut). Stopniowo dodawać jajka i cały czas ucierać. Na koniec dodać roztopioną w śmietance czekoladę.
4. Całość wydać na ostudzone ciasto, wstawić do piekarnika na ok. godzinę. Masa w tym czasie powinna zastygnąć, ale w taki sposób, by stracić płynną konsystencję, ale nadal pozostać wilgotną i nieco kleistą (powinno dać się to ocenić przez pęknięcia powstające podczas pieczenia).
5. Wyjąć i zupełnie się nie przejmować, że wierzch wyraźnie opadnie ;o) Ostudzić porządnie (można wstawić do lodówki na noc).

Dekorowanie:
1. Śmietankę ubić, ewentualnie dodając w trakcie fix utrwalający wymieszany z łyżeczką cukru wanilinowego. Rozsmarować na powierzchni ciasta, w powstałym wgłębieniu.
2. Na warstwie śmietany ułożyć owoce.
3. Czekoladę zetrzeć na wiórki, posypać całość po wierzchu.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s