34. Sałatka z arbuzem

Zwykły wpis

Kiedy już znudzi Wam się, drodzy wiedźmiej chatki goście, wcinanie arbuza w formie „nieprzetworzonej”, zachęcam go poeksperymentowania z tym wdzięcznym, jakże letnim owocem. Eksperymenty te nie muszą się ograniczać do deserów i słodkości! Co powiecie na cudowną letnią sałatkę, łączącą w sobie w nietypowy sposób wszystkie cztery podstawowe smaki? Ta niesamowita kompozycja smakowa oczarowała wiedźmie podniebienie od pierwszego kęsa (a miało to miejsce w nieistniejącym już niestety krakowskim barze wegetariańskim Chili & Cynamon), nie pozostało mi więc nic innego, jak tylko spróbować odtworzyć ją w domowym zaciszu. Z całkiem zadowalającym skutkiem :o)

salatka z arbuzem 1

Ingrediencje (na dwie porcje):
* 3-4 liście sałaty lodowej, porwane na kawałki
* 2 niewielkie garści rukoli
* 30 g pokrojonej w piórka czerwonej cebuli
* 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
* 150 g dojrzałego arbuza, pokrojonego w kostkę i pozbawionego pestek
* kilkanaście czarnych oliwek, przekrojonych na pół
* 2 płaskie łyżeczki pestek dyni

Ingrediencje potrzebne do przygotowania sosu vinaigrette z miodem:
* 3 łyżki oliwy
* 1,5 łyżki octu z białego wina
* 1 łyżka płynnego miodu
* duża szczypta świeżo mielonego pieprzu i soli morskiej

salatka z arbuzem 2

1. Wszystko co potrzebne do zrobienia sosu wlać/wsypać do małego słoiczka i porządnie wytrząść, aż do uzyskania jednolitej kremowej konsystencji.
2. Przygotowane składniki rozłożyć na dwóch talerzykach, układając piętrowo według kolejności, w jakiej zostały powyżej wymienione. Polać vinaigrette z miodem (1,5 łyżki na porcję).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s