31. Ciasto serowo-budyniowe

Zwykły wpis

Poniższy przepis znalazł się w wiedźmich łapkach drogą tak zwaną pantoflową, przekazywany z rąk do rąk, nie sposób więc dotrzeć do jego źródła. Coby tradycji stało się więc zadość, pieczcie, konsumujcie, a następnie… puszczajcie recepturę w świat, drodzy goście :o)

ser-budyń

Ciasto:
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki cukru
* 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/2 kostki masła
* 2 żółtka
* 2-3 łyżki wody (w razie potrzeby)

Masa budyniowa:
* 1 litr mleka
* 3 budynie czekoladowe bez cukru
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła

masa serowa:
* 4 serki homogenizowane waniliowe (po 150g)
* 1 budyń śmietankowy/waniliowy bez cukru
* 1/2 szklanki cukru
* 1/2 kostki masła
* 3 jajka

Modyfikacje: do budyniu czekoladowego można dodać odrobinę rumu/aromatu rumowego i/lub skórkę otartą z pomarańczy do masy serowej.

1. Ciasto: składniki zagniatać, aż całość będzie jednolita i spójna (ciasto nie powinno się za bardzo kruszyć). Jeśli zaistnieje taka potrzeba (cholerstwo nie będzie chciało się lepić), dodać wodę. Schłodzić, a następnie rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką blachę. Piec krótko (aż się lekko zarumieni) w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem.
2. Masa budyniowa: zagotować mleko (1,5 szklanki zostawić do rozmieszania budyniu) z cukrem i masłem. Budyń rozmieszać dokładnie w pozostawionym zimnym mleku, a następnie wlać na to zagotowane. Uważać, żeby się nie przypaliło, bo budyń będzie bardzo gęsty. Odstawić na chwilę do przestygnięcia, a następnie rozsmarować na przestudzonym cieście. Trzymać całość w chłodnym miejscu, aż budyń stężeje.
3. Masa serowa: masło utrzeć z cukrem, dodając stopniowo 3 żółtka i serki homogenizowane, a następnie budyń. Ubić pianę z białek (3 + 2 pozostałe po oddzieleniu żółtek do ciasta) i delikatnie połączyć ją z masą serową. Rozsmarować na warstwie budyniu.
4. Piec przez 35-40 minut w temperaturze 180 stopni (z termoobiegiem).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s