28. Mizeria z rzodkiewką

Zwykły wpis

Wybaczcie drodzy goście te pustki i przestoje, ale okres okołosesyjny nie sprzyja ani blogowaniu, ani nawet gotowaniu. Nie żeby wiedźmi kocioł w tym czasie zupełnie świecił pustkami, co to, to nie! Ale nie będę Was tu przecież zanudzać daniami prozaicznymi czy powtarzającymi się. Czas więc na porcję zupełnie nowych smakołyków!

A skoro sezon ogórkowy litościwie nam nastał, trzeba go spożytkować. No a jeśli ogórki, to… mizeria! Niby sprawa prosta i oczywista: ogórki. Ale… pokrojone w plasterki czy tarte? Ze śmietaną czy z jogurtem? Doprawione octem, sokiem z cytryny, cukrem, czy może po prostu solą i pieprzem? Z koperkiem, rzodkiewką, szczypiorkiem? Pod każdą strzechą inny przepis króluje. A tymczasem chciałabym zaproponować Wam mój ulubiony.

mizeria

Ingrediencje:
* 2 ogórki szklarniowe/4-6 gruntowych (w zależności od wielkości)
* 5-6 rzodkiewek
* pół pęczka koperku
* 2-3 łyżki jogurtu greckiego
* sok z cytryny
* cukier trzcinowy
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

1. Ogórki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki (np. za pomocą obieraczki do warzyw). Jeśli puszczą sok, nie odlewać! Rzodkiewkę zetrzeć, koperek drobno posiekać.
2. Wymieszać warzywa z jogurtem greckim, dodać płaską łyżeczkę cukru, łyżkę soku z cytryny, sól i pieprz (to ostatnie od serca). Wymieszać raz jeszcze, ewentualnie doprawić do smaku. Mizeria powinna być słodko-kwaśna, bez wyraźnej przewagi któregokolwiek z tych smaków.

Ach, piękno prostoty i esencja letnich smaków ;o)

Reklamy

3 responses »

    • Niesamowicie się cieszę, że Ci smakowało. Widzisz, wcale nie było tak trudno ;o) A teraz musisz koniecznie wypróbować inne przepisy!

  1. Pingback: 52. Surówka z marchewki i jabłka z imbirem | Smakołyki z wiedźmiej chatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s