26. Lemoniada z imbirem i goździkami

Zwykły wpis

Ach, słoneczny dzień! Żadnego deszczu, ciężkich ciemnych chmur, cóż za miła odmiana. A że aura ma się w najbliższych dniach poprawiać, zmierzając w kierunku letnich temperatur, w imię zasady, że każda pogoda (nawet ta wyczekiwana z największym utęsknieniem) prędzej czy później stanie się powodem do narzekania, pewnie już niedługo każdy zatęskni za czymkolwiek zapewniającym choć odrobinę ochłody ;o) Z lemoniadą na przykład!

lemoniada

Ingrediencje:
* 3 cytryny (4 w przypadku wyciskania sposobem, ekhm, tradycyjnym)
* kawałek (2-3 cm) świeżego imbiru
* kilkanaście goździków
* 7-8 łyżeczek miodu
* 1,5 l lekko gazowanej wody mineralnej

1. Cytryny wycisnąć za pomocą wyciskarki lub ręcznie. Na tym etapie nie trzeba się przejmować pestkami czy kawałkami miąższu, gdyż lemoniada będzie na później filtrowana.
2. Sok przelać do dzbanka, wrzucić doń obrany i starty na drobnych oczkach imbir, goździki i miód, wymieszać porządnie aż do rozpuszczenia tego ostatniego.
3. Wlać wodę, ponownie wymieszać (ale bez szaleństw, żeby bąbelki nie pouciekały) dosłodzić miodem w razie potrzeby, wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej całą noc). Następnie przelać całość przez sitko, wrzucić kilka kostek lodu, ewentualnie listek mięty i już można pić.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s