24. Faszerowana cukinia

Zwykły wpis

Faszerowane warzywa to kolejne danie z kategorii „proste, ale efektowne”. Jakoś tak się dzieje, że na co dzień mało kto wpada na pomysł ich zrobienia, mimo, że nie wymagają takiego znów wielkiego wysiłku i wydatków. Zmieńcie to, drodzy wiedźmiej chatki goście! Jedzcie faszerowane warzywa! ;o) Możecie na przykład zacząć od cukinii.

faszerowana cukinia

Ingrediencje do przygotowania farszu:
* 2 średnie cukinie
* 1 czerwona papryka
* 250g pieczarek
* 120g sera camembert lub brie
* 1 woreczek ryżu jaśminowego
* ulubione świeże/suszone zioła
* sól morska, świeżo zmielony pieprz
* oliwa
Ingrediencje do przygotowania sosu:
* 1 puszka krojonych pomidorów
* 2-3 ząbki czosnku
* 6-7 suszonych pomidorów
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1 łyżeczka mielonej kolendry
* garść świeżej bazylii
* mały kawałek/szczypta chili
* starty/pokrojony w drobną kostkę żółty ser

1. Przygotować sos: w garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć przez minutę, następnie dodać kmin, kolendrę i chili. Wymieszać i smażyć jeszcze krótką chwilę. Wlać pomidory z puszki wraz z zalewą, dorzucić pokrojone w kostkę pomidory suszone. Gotować, aż zgęstnieje, następnie wszystko razem zmiksować, dodając bazylię. Jeśli sos okaże się zbyt rzadki, wlać z powrotem do gara i zredukować. W razie potrzeby można jeszcze doprawić kminem, kolendrą, solą, pieprzem.
2. Ugotować ryż. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę i ser pleśniowy – w kostkę. Pieczarki i paprykę podsmażyć, aż zmiękną. Przy odcedzaniu ryżu zostawić 1/4 szklanki wody po gotowaniu. Wlać wodę z powrotem do ryżu, dodać paprykę, pieczarki, ser i przyprawy, wszystko dokładnie wymieszać.
3. Cukinie dokładnie umyć (nie obierać!), odciąć ogonki, przekroić w poprzek na dwie połówki, z każdej łyżeczką wydrążyć miękki miąższ z pestkami. Na grillowej patelni rozprowadzić za pomocą ręcznika papierowego cienką warstwę oliwy. Rozgrzać, ułożyć połówki cukinii, grillować najpierw z jednej, a następnie z drugiej strony, aż pojawią się zrumienione paski. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni z termoobiegiem.
4. Do każdej połówki cukinii nałożyć tyle farszu, ile się zmieści. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, polać z wierzchu sosem i zapiekać w piekarniku przez 20 minut. Następnie wyjąć, dodać świeżą porcję sosu, posypać z wierzchu żółtym serem i zapiekać kolejne 8-10 minut, pilnując, by ser się nadmiernie nie spiekł.

Reklamy

2 responses »

  1. Z nieba mi spadłaś, właśnie zastanawiałam się co zrobić z cukiniami, które w magiczny sposób rozmnożyły się w mojej lodówce :)

    • Się cieszę, że udało mi się Cię zainspirować ;o) Daj znać, jak wyszło.
      Dobrym sposobem na nadmiar cukinii są też placki z marchewką, jakiś czas temu wrzucałam gdzieś tu przepis.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s