22. Botwinka

Zwykły wpis

Sezon warzywny uważam za otwarty. Na targowiskach zrobiło się kolorowo, warzywa przestały smakować… niczym, a ceny powoli, acz sukcesywnie lecą w dół. Co prawda na tanie pomidory i papryki trzeba jeszcze poczekać z miesiąc czy dwa, ale już teraz za garść drobnych znalezionych w kieszeni można kupić śliczną botwinę, rzodkiewki, pachnący szczypiorek i wiele innych wiosennych wspaniałości. A skoro już jesteśmy przy botwinie, co to za wiosna bez najbardziej wiosennej zupy na świecie? ;o)

botwinka1

Ingrediencje:
* 2 pęczki botwiny z buraczkami
* 3 małe zeszłoroczne buraki (lub 2 większe)
* kilka młodych ziemniaków
* pół pęczka koperku
* 1,3 l bulionu
* kubek kwaśnej śmietany
* kilka kropel soku z cytryny
* oliwa
* sól morska, świeżo mielony pieprz
* jajka gotowane na półmiękko

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obrać i pokroić w dużą kostkę, buraki (młode i stare) – w drobną. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić ziemniaki i smażyć ok. 5 minut, często mieszając (dzięki temu szybciej będą miękkie i nie rozpadną się w ugotowanej zupie). Następnie wlać bulion, wrzucić buraki i gotować pod przykryciem kolejne 5-8 minut.
2. W międzyczasie drobno pokroić botwinkę – najpierw same łodyżki, następnie wykroić z każdego liścia najgrubszą żyłkę i również pokroić w małe kawałki, a na koniec wybrać kilka (8-10) najładniejszych liści i także drobno posiekać. Wszystko razem wrzucić do gara i gotować, aż ziemniaki, buraki i łodyżki będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu/wody, pamiętając jednak, że zupa nie powinna być zbyt rzadka.
3. Zahartować śmietanę, dodać do zupy wraz z posiekanym koperkiem, doprawić solę, pieprzem i sokiem z cytryny, odstawić na min. pół godziny, by smaki się przegryzły. Podawać z gotowanym jajkiem.

Reklamy

2 responses »

  1. Pingback: 69. Tarta z botwiną i kozim serem | Smakołyki z wiedźmiej chatki

  2. Pingback: 72. Botwinka na winie z serem feta | Smakołyki z wiedźmiej chatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s