17. Zupa cebulowo-serowa

Zwykły wpis

Wariacji na temat zupy cebulowej istnieje ogrom, ta według poniższego przepisu jest chyba najprostsza na świecie. A przy tym jaka smaczna! No i wykosztowywać się na nią nie trzeba, wbrew przekonaniu, że dobre jedzonko koniecznie musi być wykwintne i kosztowne.

cebulowa

Ingrediencje:
* 5 dużych cebul (lub 10 małych)
* 2 serki topione (po 100g)
* kawałek sera cheddar
* 1 i 1/2 l bulionu warzywnego
* sól morska, świeżo mielony pieprz, ulubione zioła
* łyżeczka masła
* oliwa do smażenia

* na grzanki: chleb/bułka, łyżka masła, suszone zioła

1. Cebulę pokroić w piórka, wrzucić do dużego garnka z grubym dnem na rozgrzaną oliwę, smażyć pod przykryciem do miękkości.
2. Wlać bulion, gotować 10 minut, wrzucić pokrojone w kostkę serki topione i tarty cheddar (zostawić trochę do dekoracji), gotować kolejne 10 minut. Następnie doprawić solą, pieprzem i ziołami.
3. Podczas gotowania zupy zrobić grzanki – pieczywo pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na maśle, posypać ziołami.
4. Ok. połowę ugotowanej cebuli wraz z odrobiną zupy dokładnie zmiksować, wlać z powrotem do garnka, wymieszać i ewentualnie raz jeszcze doprawić.
5. Zupę podawać z garścią grzanek, posypać z wierzchu tartym serem.

Na bazie tego oto przepisu, z moimi modyfikacjami.

Reklamy

2 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s