16. Makaron z sosem serowo-śmietanowym i brokułami

Zwykły wpis

Cóż, wiedźmy bywają zapracowane. I nie zawsze się chce pół dnia stać przy kotle i mieszać zawartość wielką drewnianą łychą. Jak nietrudno sobie wyobrazić, to potrafi być męczące. A wtedy z pomocą przychodzą dania szybkie, proste, a przy tym oczywiście smaczne. O takie na przykład:

brokułki

Ingrediencje:
* połowa brokuła
* 2 serki topione, po 100g każdy (najlepiej sprawdza się Maasdamer firmy Hochland)
* łyżka gęstej śmietany
* łyżka serka mascarpone (niekoniecznie)
* garść tartej mozzarelli
* szklanka gorącej wody
* ulubione zioła, świeżo zmielony pieprz

1. Gorącą wodę wlać do garnka z grubym dnem, wrzucić doń pokrojone w kostkę serki topione, podgrzewać na małym ogniu i stale mieszać (ja używam w tym celu małej ręcznej ubijaczki do jajek), aż się całkowicie rozpuszczą.
2. W międzyczasie ugotować na parze podzielonego na różyczki brokuła.
3. Do roztopionych serków dodać mascarpone i dokładnie wymieszać. następnie dodać zahartowaną śmietanę, mozzarellę i przyprawy. Pogotować jeszcze trochę (gdyby teraz lub na wcześniejszym etapie sos okazał się zbyt gęsty, można dolać wody/mleka. Natomiast gdyby okazał się rzadki, odparować, albo po prostu odrobinę ostudzić, bo bardzo gęstnieje w miarę ochładzania).
4. Podawać z kolorowym makaronem w kolejności: makaron, brokuły, sos (i ewentualnie tarty ser do posypania z wierzchu).

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s