15. Szarlotka z migdałami

Zwykły wpis

Pieczenie ciast w wiedźmim kotle nastręcza pewnych problemów. Ale wszystko jest tak naprawdę kwestią odpowiedniej motywacji ;o) Czynnikiem silnie motywującym jest niewątpliwie szarlotka. Rumiana, pyszna, pachnąca cynamonem i migdałami… Słowem taka, której nie sposób się oprzeć. Poniższa receptura jest wiedźmiego autorstwa, opracowana metodą prób i błędów w poszukiwaniu szarlotki idealnej. I muszę nieskromnie dodać, że cel został osiągnięty, bo niewiele w życiu jadłam porównywalnie dobrych jabłkowych wypieków ;o)

zdjęcie

Ingrediencje ciastowe:
* 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 3/4 szklanki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 opakowanie cukru wanilinowego
* 3 jajka (właściwie 2 całe i jedno żółtko)
* 1 kostka masła
* kilka kropel aromatu migdałowego

Ingrediencje nadzieniowe:
* 1 kg słodkich i soczystych jabłek (najlepiej odmiany Cortland lub podobnej)
* 60 g płatków migdałowych
* cynamon (minimum 3 łyżeczki)
* kilka kropel aromatu migdałowego
* 2-3 g agaru
* 250 ml wody
* kilka kropel soku z cytryny
* cukier trzcinowy

zdjęcie 1

Przygotowanie jabłek:
1. Agar wsypać do wody, dodać sok z cytryny i wszystko razem podgrzać, aż zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia (nie może jednak stracić płynnej konsystencji).
2. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, wiadomo. Następnie pokroić w drobną kostkę, a następnie posiekać, jak najdrobniej (jednak tak, by nie zrobiła się z tego kompletna miazga). Jeśli są bardzo soczyste, odsączyć nieco.
3. Dodać cynamon, migdały (można uprzednio przesmażyć krótko na maśle), aromat, dosłodzić w razie potrzeby (można nawet odrobinę przesłodzić, bo po upieczeniu jabłka okazują się mniej słodkie, niż podczas przygotowywania).
4. Wlać agar, wymieszać, wstawić do lodówki, żeby stężało.

Przygotowanie ciasta:
1. Schłodzone masło pokroić w kostkę, wymieszać w dużej misce z pozostałymi składnikami na ciasto (trzeba pamiętać, żeby jedno białko jaja oddzielić od żółtka i zostawić na później), następnie wyrobić rękoma. Podzielić na dwie części w proporcjach 3/4 i 1/4, wstawić do lodówki na 2 godziny lub do zamrażalnika na 30 minut (uważać, żeby nie zamarzło).
2. Większą część ciasta rozwałkować i przy pomocy wałka rozłożyć cienką warstwą na formie do tarty. Nakłuć widelcem, położyć na wierzch pergamin do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami grochu lub fasoli albo specjalnie do tego celu przeznaczonymi ceramicznymi kulkami. Podpiec na złoty kolor (ok. 15 minut w 180 stopniach z włączonym termoobiegiem). Odstawić do ostygnięcia.
3. Schłodzone jabłka wyłożyć na ostudzone ciasto, cienką warstwą przy krawędziach i grubą na środku. Pozostałą część surowego ciasta rozwałkować i pokroić w paski szerokości ok. 1 cm i długości używanej formy do ciasta. Ułożyć na warstwie jabłek w formie kratki. Posmarować cienką warstwą białka.
4. Piec przez ok. 25-30 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s