14. Curry z soczewicy

Zwykły wpis

Jak już się rzekło, nie ma lepszych dań, niż te polegające na wrzuceniu wszystkich składników do kotła. Wisi sobie takie danie nad małym płomykiem, wesoło bulgocze, smaki się mieszają, można tego nagotować na kilka dni i dla wielu osób. Prym w tej dziedzinie wiedzie oczywiście curry, bo można je zrobić ze wszystkiego. Ostrzegam jednak – z podanych niżej proporcji wychodzi pełny kocioł sycącego jedzonka, w ilości w sam raz dla oddziału wojska ;o)

curry2

Ingrediencje:
* 1,5 szklanki namoczonej i wypłukanej czerwonej soczewicy
* 2 puszki krojonych pomidorów z puszki wraz z zalewą
* 700 ml wody lub bulionu
* 2 papryki (najlepiej różnokolorowe), pokrojone w kostkę
* 1 cukinia, pokrojona w grubsze ćwierćplasterki (nie obierać!)
* pół kalafiora, podzielonego na różyczki i podgotowanego na parze (tym razem niestety robiłam bez kalafiora)
* 200-300 g pieczarek, pokrojonych w grube plasterki
* 1 czerwone chili, drobno posiekane
* 4-5 ząbków czosnku
* kilkucentymetrowy kawałek świeżego imbiru
* 1 czerwona cebula (+ ewentualnie 1 szalotka) drobno pokrojona
* pół łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (nie kminku!) i mielonych goździków
* po łyżeczce cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej, kurkumy, mielonej kolendry
* po dwie łyżeczki garam masala, imbiru, świeżego lub suszonego tymianku
* kilka łyżek oliwy

1. W sporym garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, wrzucić nań pokrojoną cebulę, zeszklić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chili, posmażyć, następnie zmniejszyć ogień i dodać wszystkie sypkie przyprawy (oprócz tymianku), smażyć minutę dla wydobycia aromatu.
2. Wlać 500 ml bulionu/wody, wrzucić soczewicę, pomidory, paprykę, porządnie wymieszać i gotować bez przykrycia przez 10-25 min, aż soczewica zacznie mięknąć. Gdyby całość zrobiła się zbyt gęsta i chciała na przykład przywierać do gara, wlać resztę bulionu/wody.
3. Kiedy papryka i soczewica będą już całkiem ugotowane, dorzucić pieczarki i podgotowanego na parze kalafiora. Jak już jedno i drugie nieco zmięknie, wrzucić cukinię, starty świeży imbir, tymianek. Gotować chwilę, żeby cukinia zmiękła, ale się nie rozpaprała.
4. W razie potrzeby doprawić.

curry1

Podawać z chlebkami naan albo ryżem. Najlepiej wcinać po kilku godzinach od przygotowania, kiedy przyprawy się porządnie przegryzą.

Reklamy

2 responses »

  1. O! Robiłam wczoraj. W wersji bez kalafiora i pieczarek, a chili było z proszku – ale było przepyszne.
    Zrobiłam z połowy porcji, ale dla dwóch osób i tak starczyło na dwa dni – można by tam dopisać, że to „porcja dla oddziału wojska”, tak jak pisałaś przy jakichś plackach… :P

    • O, strasznie miło czytać, że wypróbowałaś i że smakuje ^^ Następnym razem polecam z większą ilością warzyw, bo im więcej, tym lepiej. Sprawdzi się też marchewka, fasolka szparagowa, a i z innymi pokombinować można ;o)
      Słuszna uwaga, umieściłam odpowiednią adnotację :P

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s