13. Placki brokułowe z miętowym jogurtem

Zwykły wpis

Nad wspaniałością placków, co je z wszystkiego praktycznie przyrządzić można, już się rozwodziłam, więc coby odwiedzających nie zanudzać wiedźmim ględzeniem, przejdę od razu do sedna ;o)

zdjęcie

Ingrediencje plackowe:
* brokuł, sztuk jeden
* 150 g naturalnego serka homogenizowanego (ze swojej strony polecam Bielucha)
* 150 g mąki
* 2 jajka
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* ulubione świeże i/lub suszone zioła, sól morska, świeżo zmielony pieprz
* olej/oliwa do smażenia

1. Brokuła podzielić na różyczki, zalać wrzątkiem, odstawić na kwadrans (można zamiast tego, w zależności od preferencji, lekko podgotować).
2. Odcedzić, zmiksować wraz z serkiem homogenizowanym. Można rozgnieść widelcem, ale wtedy brokuł musi być w miarę miękki (ale w żadnym razie nie rozgotowany!).
3. Dodać jajka, mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy. Dokładnie wymieszać.
4. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu, aż się porządnie zarumienią w obu stron.

Przepis pochodzi stąd, zawiera moje drobne modyfikacje.

Ingrediencje jogurtowe:
* duży kubek gęstego jogurtu naturalnego
* 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
* 2 łyżki siekanej/suszonej zielonej mięty
* duża szczypta soli, świeżo zmielony pieprz

Całość dokładnie wymieszać (do momentu, aż znikną grudki), odstawić na jakieś 20-30 minut, aż smaki się przegryzą.
Placki polać odrobiną jogurtu i udekorować zieleniną.

Reklamy

One response »

  1. Pingback: 46. Placki ziemniaczano-kalafiorowe | Smakołyki z wiedźmiej chatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s