12. Zielony krem z brokułów z serem pleśniowym

Zwykły wpis

W wiedźmim kotle ostatnimi czasy często goszczą zupy. Co niczym dziwnym nie jest, biorąc pod uwagę wiedźmie uwielbienie dla dań typu ‚wrzuć wszystko do gara, ugotuj, a potem jedz przez dwa albo i trzy dni’. A poniższa zupa, nie dość że smaczna, to jeszcze zielona, pozytywna i nastrój poprawiająca. I, wbrew pozorom, bardzo łatwa i szybka.

krem z brokulow

Ingrediencje:
* 2 duże ziemniaki
* 250 g różyczek brokuła + kilka jako dekoracja
* 1 średnia czerwona cebula
* 1 szalotka
* 125 g niebieskiego sera pleśniowego

* 4 szklanki wywaru z warzyw
* 1/2 szklanki gęstej śmietany
* 2 łyżki oliwy
* suszona słodka papryka, sól morska, świeżo zmielony pieprz

1. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone w kostkę cebule, chwilę podsmażyć. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażać przez 5 minut, ciągle mieszając.
2. Wlać bulion, dorzucić brokuły i ser, doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do momentu zmięknięcia ziemniaków i brokułów.
3. Całość zmiksować, wlać z powrotem do gara, wstawić na mały ogień, dodać zahartowaną śmietanę, doprawić papryką, pieprzem i solą, pogotować z 5 minut.
4. W międzyczasie podgotować krótko różyczki brokuła pozostawione do dekoracji.
5. Po przelaniu zupy do misek/talerzy wrzucić do każdej porcji 3 różyczki brokuła i posypać papryką.

Przepis pochodzi z książki ‚Kuchnia wegetariańska. Najlepsze przepisy z całego świata’ Wydawnictwa Parragon, zawiera moje drobne modyfikacje.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s