11. Czerwone pesto z cytryną

Zwykły wpis

Słońca mi potrzeba! Zioła bym zasadziła w wiedźmim prawie-jak-ogródku balkonowym, zjadła świeże warzywa, na długi leśny spacer się wybrała. A tu nic z tego. Zaklęcie rzucone na pogodę jest widać bardzo silne. I bardzo wredne. Pozostaje więc sięgać po słońce i ciepło zamknięte w słoiczkach, takie suszone pomidory na przykład. A jak dodać do nich cytrusową nutę, to robi się smakowa pełnia lata.

pesto

Ingrediencje:
* słoik (ok. 280g) suszonych pomidorów w zalewie, najlepiej z kaparami
* cytryna
* garść świeżego tymianku
* sól morska, świeżo zmielony pieprz

1. Cytrynę sparzyć wrzątkiem, zetrzeć skórkę z 1/3 i wycisnąć 2-3 łyżki soku.
2. Pomidory zmiksować razem z całą zalewą, skórką cytrynową, sokiem, tymiankiem i przyprawami, do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.

To czerwone pesto nieco się różni od swojego sycylijskiego pierwowzoru, nie zawiera w składzie parmezanu ani orzeszków piniowych, ale można je stosować jak każde inne – do makaronów, kanapek, sałatek, warzywnych naleśników i co tam jeszcze sobie wymyślicie :o) W szczelnym słoiku i w lodówce powinno spokojnie wytrzymać tydzień, albo i dłużej.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s