04. Wariacja na temat zupy sambar

Zwykły wpis

Jak ze zwykłej jarzynówki zrobić zupę o właściwościach magicznych, najlepiej wiedzą hindusi. Czego dowodem jest właśnie sambar. Poniżej znajduje się przepis na moją wersję tej sycącej i rozgrzewającej zupy, a właściwie na wariację na jej temat, bo sambar bez miąższu owoców tamaryndowca (jeśli nie świeżego, to przynajmniej w formie pasty) to żaden sambar ;o) Za inspiracje posłużyło kilka przepisów wyszukanych w sieci, sambar serwowany w krakowskim barze wegetariańskim Momo (polecam!) i wiedza tajemna z zakamarków wiedźmiej głowy, co zawsze podpowiada, jakie proporcje zastosować, jak doprawić i ile gotować, żeby wszystko smakowało, jak smakować powinno.

sambar2

Ingrediencyje zwyczajne:

* 200g czerwonej soczewicy
* 5-6 niewielkich marchewek
* 4 średnie ziemniaki
* 1 mała (lub połówka dużej) pietruszka
* 1 czerwona cebula
* kawałek (ok. 4cm) pora
* 2 ząbki czosnku
* 1 średnia cukinia
* 1 puszka krojonych pomidorów (wraz z zalewą)
* 200g mleczka kokosowego
* 1,4l bulionu warzywnego
* oliwa

Ingrediencyje tajemne:
* ½ czerwonej papryczki chili
* kawałek (ok. 2cm) świeżego imbiru
* 3 i ½ łyżeczki mielonej kurkumy
* 2 łyżeczki mielonej kolendry
* po 1 łyżeczce mielonego kuminu (w żadnym wypadku nie kminku!), cynamonu, kardamonu, gałki muszkatołowej
* ½ łyżeczki mielonego imbiru
* opcjonalnie 1 łyżeczka gotowej mieszanki przypraw sambar masala
* kilka kropel soku z cytryny

sambar1

1. Soczewicę porządnie wypłukać pod bieżącą wodą, można też chwilę (nie dłużej, niż 20 minut) moczyć. Marchewki pokroić w plasterki, ziemniaki w kostkę, pietruszkę w półplasterki, pora i cebulę na drobne kawałeczki, cukinię natomiast zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
2. Do garnka z grubym dnem wlać oliwę, zeszklić cebulę, następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. A po jakiejś minucie przyprawy (posiekane drobno chili, kolendra, kumin, kurkuma, cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, mielony imbir), za wyjątkiem świeżego imbiru i cytryny. Smażyć przez minutę na małym ogniu, aż przyprawy uwolnią aromat, a następnie wrzucić pokrojone ziemniaki. Smażyć kolejne kilka minut, bardzo często mieszając.
3. Wlać do gara bulion i gotować ok. 7 minut pod przykryciem.
4. Wrzucić soczewicę, marchew, pietruszkę, pora, zagotować całość i zostawić na małym ogniu bez przykrycia na 15 minut, co jakiś czas zbierając tworzącą się na powierzchni pianę.
5. Po upływie tego czasu dorzucić pomidory z puszki, wlać mleczko kokosowe, dodać drobno starty świeży imbir i gotować pod przykryciem, aż ziemniaki i marchewki zmiękną.
6. Dodać startą cukinię i gotować jeszcze ok. 5 minut. Następnie doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie sambar masalą. Odstawić na minimum pół godziny, żeby smaki nieco się przegryzły.

Zupę można podawać na przykład z chlebkami naan (ja robię je według tego oto przepisu).

Reklamy

3 responses »

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s