02. Krem z soczewicy i marchewki

Zwykły wpis

Kolejny sposób zaklinania rzeczywistości przy pomocy jedzonka pachnącego, sycącego i rozgrzewającego, czyli pyszna gęsta zupa w jakże pozytywnym kolorze :o)

zupa 3

Ingrediencje:

* 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
* 350 g obranej i pokrojonej w plasterki marchwi
* 1 puszka krojonych pomidorów (wraz z zalewą)
* 2 średnie czerwone cebule, pokrojone w kostkę
* 5 szklanek bulionu warzywnego

* 1 zielona papryczka peperoni, pokrojona w paski
* 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
* 1 i 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
* 1 łyżeczka mielonego kuminu (nie kminku!)
* 1 łyżeczka mielonej kurkumy
* 1/3 łyżeczki mielonego chili
* 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
* 2 łyżki oliwy

* 1 i 1/4 szklanki mleka
* gęsty jogurt naturalny i zielenina (świeża lub suszona) do przybrania

zupa 1

Przygotowanie:

1. Soczewicę dokładnie przepłukać, ewentualnie moczyć przez 15 minut. Do dużego garnka z grubym dnem wlać 3 i 1/2 szklanki bulionu, wrzucić soczewicę, marchewkę, pomidory i cebulę, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 15 minut bez przykrycia i kolejne 15 pod przykryciem. Po upływie tego czasu sprawdzić, czy wszystkie składniki są już miękkie.
2. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek i peperoni, smażyć przez minutę na wolnym ogniu, dodać przyprawy i smażyć kolejną minutę. Zdjąć z ognia i dodać sok z cytryny. Następnie połączyć całość z resztą zupy i wszystko razem zmiksować.
3. Przelać z powrotem do garnka, dodać resztę bulionu, mleko, ewentualnie doprawić do smaku, gotować na wolnym ogniu przez 10 minut.
4. Przelać do misek/talerzy, udekorować zawijasem z jogurtu i zieleniną. Podawać z chlebkami naan.

zupa 2

(Przepis pochodzi z książki ‚Kuchnia wegetariańska. Najlepsze przepisy z całego świata’ wydawnictwa Parragon, zawiera jednak sporo moich modyfikacji.)

Reklamy

One response »

  1. Pingback: 58. Zupa z soczewicy | Smakołyki z wiedźmiej chatki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s