01. Rozgrzewające musli

Zwykły wpis

Wiosna w chwili obecnej jest tylko teorią, śnieg za oknami zalega i wiedźmi humor psuje, a o poranku z łóżka się wstawać nie chce, nie mówiąc już o wychodzeniu na ten paskudny, zimny świat. Ale czasem, cóż poradzić, wyjść z chatki trzeba i wtedy przydaje się rozgrzewające zaklęcie zaaplikowane w formie pysznego śniadania. W postaci musli konkretnie.

musli1

Potrzebować będziemy następujących ingrediencyj:

* po szklance płatków owsianych, żytnich i jęczmiennych/pszennych/orkiszowych (co tam akurat znajdziecie)
* po garści suszonych owoców – 3 ulubione rodzaje (śliwki, morele, wiśnie, żurawina, rodzynki, daktyle… ja tym razem użyłam moreli, śliwek i wiśni)
* garść ulubionych orzechów (użyłam migdałów krojonych w słupki)
* garść pestek dyni/słonecznika
* niewielki kawałek (ok. 2×2 cm) świeżego imbiru
* 4 łyżeczki cynamonu
* 2 łyżeczki gałki muszkatołowej
* 2 łyżeczki mielonego kardamonu
* 2 łyżeczki mielonych goździków (w przypadku braku młynka można poodrywać same główki i rozgnieść je w palcach)
* 1 łyżeczka mielonego imbiru
* miąższ z połowy laski wanilii/1,5 łyżeczki cukru wanilinowego
* 1/3 szklanki oliwy z oliwek

Jeśli natomiast chodzi o czynności, które należy wykonać, by zaklęcie mogło zadziałać…

1. Płatki (oprócz owsianych!) wsypać na sitko i sparzyć wrzątkiem. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Suszone owoce zalać wrzątkiem, moczyć ze 2 minuty, drobne owoce zostawić w całości, większe pokroić w kostkę.
3. Na dużej patelni teflonowej (jak widać na zdjęciach, wok też może być, ale im patelnia ma szersze dno, tym lepiej) rozgrzać oliwę, wsypać przyprawy i drobno starty imbir, podgrzewać ze 2 minuty na małymi ogniu, aż uwolnią aromat.
4. Wsypać suszone owoce, orzechy i pestki, przesmażyć kilka minut, często mieszając.
5. Wsypać płatki owsiane, wymieszać, przesmażyć.
6. Wsypać porcjami pozostałe (sparzone) płatki, wymieszać.
7. Wszystko razem prażyć przez 30-40 minut na bardzo małym ogniu, często mieszając (musi odparować jak największa ilość wody).
8. W połowie tego czasu dodać wanilię/cukier wanilinowy. W razie potrzeby można też dodatkowo doprawić wymienionymi wcześniej przyprawami.
9. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia, przesypać do szczelnego słoja. Jeśli musli zostało dobrze wyprażone, powinno wytrzymać minimum tydzień.

10. Bezpośrednie przygotowanie do schrupania:
5-6 łyżek musli zalać wrzątkiem do 3/4 wysokości płatków. Wymieszać, pozostawić pod przykryciem przez 10-15 minut. Pokroić w kostkę ćwiartkę jabłka/kawałek banana i wrzucić do gotowych płatków.

Uwaga ogólna – by uzyskać odpowiednio silną moc zaklęcia składniki (szczególnie suszone owoce) muszą być naprawdę dobrej jakości!

musli2

No i teraz żadne śnieżne i mroźne paskudztwo Wam nie straszne ;o)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s